Aktivitetsrunda

Press

Pressmeddelande
-

Vem sportar på sportlovet?

Vem sportar på sportlovet? Inte många, säger vetenskapen. Enligt forskningen är det tvärtom så att våra barn rör sig som minst under lov och helgdagar när de har ledigt från skolan.

Men i år ska vi ändra på det. Det menar Sara Wikander och Bodil Opdahl, som står bakom det rikstäckande eventet Sätt Sverige i rörelse ¬¬– varje steg räknas som äger rum under årets sportlovsveckor, det vill säga från den 15 februari till 14 mars. Initiativet riktar sig till både barn och vuxna i alla åldrar och syftar till att skapa rörelseglädje och att inspirera fler att röra på sig.

– Vi vet att rörelse gör oss friskare, får oss att lära bättre och förebygger sjukdomar och psykisk ohälsa. Detta vill vi nå ut med så att fler får kunskap och metoder att ta med sig, förklarar Sara Wikander. Därför har vi skapat Aktivitetsrundan, som med enkla och lustfyllda övningar ska locka fler till rörelse i vardagen, säger hon.

Aktivitetsrundan finns i nuläget på över 130 platser i landet, ofta förlagda i natursköna områden, i parker eller längs motionsspår. Det finns tre olika slags rundor: en för puls och styrka som består av övningar för hela kroppen, en runda som kombinerar enskild träning och samarbetsövningar och slutligen en runda med avslappnande övningar. Övningarna riktar sig till alla åldrar, från de yngsta till de äldsta, och tillsammans ger de allsidig träning. Alla skyltar har även en QR-kod som länkar till en film som visar hur övningen ska utföras.

– Sportlovet tycker vi är ett ypperligt tillfälle för att få fler att röra sig, fortsätter Bodil Opdahl. Sätt Sverige i rörelse ¬¬– varje steg räknas syftar till att få så många som möjligt att testa någon av våra aktivitetsrundor. De står öppna för alla och du kan passa på när som helst, vare sig du är ledig tillsammans med familjen, har en aktivitet i skolan eller förskolan eller om du är sugen på en runda i spåret. 

För att ytterligare stimulera deltagandet finns det en tävling kopplad till eventet där vinsterna går till såväl deltagande privatpersoner som skolor, förskolor och hela kommuner. 

– Man kan tävla på egen hand, eller för sin skola eller förskola. Vi har också ett 20-tal kommuner som engagerat sig och hoppas att deras kommuninvånare skall delta flitigt, berättar Sara Wikander. På skylt nummer 1 och 12 finns en QR-kod som leder till en sida där man kan anmäla sig till tävlingen. Och det är helt OK att delta i eventet mer än en gång, för ju mer man rör sig, desto bättre är det ju!

Mer om eventet Sätt Sverige i rörelse ­­– varje steg räknas och tävlingen står att läsa på hemsidan: www.aktivitetsrundan.se. För ytterligare information och frågor, var vänlig kontakta Sara Wikander, sara@traningilivet.se eller Bodil Opdahl, bodil.opdahl@traningilivet.se