Aktuellt

Aktivitetsrundan i centrum

NYA PLATSER 2 OKTOBER 2022

Aktivitetsrundan växer! Vi hälsar följande orter och kommuner välkomna i konceptet! Mer information kommer när skyltarna är på plats! 

Sandviken, Simrishamn, Vindeln, Askersund, Tjörn, Götene, Röke – Hässleholm och Östhammar.

 

SVT HÖRBY 2021

Vi följde med Svt till Aktivitetsrundan i Karnas backe i Hörby. Aktivitetsrundan fick det charmiga namnet ”gympaskyltar” och ett fint reportage i både Sydnytt och Landet Runt. 

Så här beskrev Svt konceptet: Med enkla övningar för gammal och ung, ska fler lockas ut i naturen och få upp flåset. Det hoppas man i alla fall i Hörby som nu fått en Aktivitetsrunda.

I motionsslingan Karnas backe i Hörby sitter tolv skyltar med olika motionsövningar. Tanken är att barn, vuxna och äldre ska lockas ut i skogen och passa på att röra på sig lite mer.

Svt reportage

ESLÖV OKTOBER 2021

Nyinvigd Aktivitetsrunda i Eslöv ska få fler att röra på sig! I samband med invigningen följde P4 Radio Malmöhus med ut i spåret. Med från kommunen var också 50-tal barn från flera fritidshem som testade banan och gav den tummen upp.

Längs den 1 km lång slinga i Onsjöparken finns tolv skyltar med rörelser för både barn och vuxna. När ni kört igenom skyltarna har ni fått en bra träning för hela kroppen!

Reportage

FAGERSTA SEPTEMBER 2021

I måndags invigde Fagersta kommuns Aktivitetsrundan Bollkul tillsammans med elever från Alfaskolan.

Bollkul är en av tre aktivitetsrundor i kommunen som är gratis och till för alla. Syftet med rundorna är att skapa mer spontanidrott och rörelseglädje bland alla åldrar i kommunen.

Kommunalråd Marino Wallsten och elever från Alfaskolan tog sig glatt an alla aktiviteter på skyltarna, och gick hela rundan antingen från Vilhelminaparken till Bäckens park eller tvärtom. Sedan avlutades invigningen med fika vid näridrottsplatsen vid Kolarbyn

Reportage

OSBY 23 SEPTEMBER 2021

Precis innan sommaren dök tre Aktivitetsrundor upp i Osby kommun. När sommaren är slut visar det sig att aktivitetsrundan i Lönsboda har varit den mest populära i hela landet!

– Det är roligt att våra rundor har tagits så väl emot och att många har använt dem. Skyltarna finns ju kvar trots att sommaren är slut så än finns möjlighet att prova dem för första gången eller prova dem igen, säger kulturutvecklare Cecilia Pedersen

Läs mer på kommunens sida

Läs artikeln i tidningen Norra Skåne

ALEKURIREN 28 AUG 2021

Nya träningsslingor har anlagts i slottsparken i Lilla Edets kommun.

– Jag har alltid haft ett stort engagemang och hjärta för slottsparken. Det är en fantastisk mötesplats som vi ska värna och utveckla, säger Wetterlund till lokaltidningen.

IK Bergaström har nu iordningställt två nya träningsslingor som går att följa via skyltar. 
– Slingorna vänder sig till folk i alla åldrar och kan utföras enskilt eller i grupp, förklarar Ulf Wetterlund.

Läs reportage

RADIO BLEKINGE P4 28 AUG 2021

Radio Blekinge P4 följde med till Karlsnäsgården utanför Ronneby där PAN orienteringsklubb satt upp Sveriges kortaste Aktivitetsrunda längs bollplanen. Rundan är 300 meter och i reportaget blir reportrarna utmanade till att köra upphopp i regnet.

Lars-Owe Ström som är drivande i projektet pratar om vinsterna med att röra sig utomhus och hålla avstånd till varandra samtidigt som han hälsar alla välkomna att gratis ta ett varv med familjen i Aktivitetsrundans ”Puls och styrka”

Lyssna på reportaget 2:16:06

Radio P4s reportage

TTELA 16 AUG 2021

Nya Aktivitetsrundor i Ströms slottspark i Lilla Edets kommun firades med en aktivitetsdag. Nya träningsslingor har anlagts i slottsparken. Projektet är ett samarbete mellan IK Bergaström, Lila Edets kommun och Träning i Livet. I lördags arrangerades en aktivitetsdag med mycket god uppslutning.

Nytt på plats är Bollkul. Bollkul består av åtta skyltar som placerats ut med jämna avstånd och bildar en bana. Övningarna varierar mellan spark, kast, trix och balans. 

Aktivitetsdagen blev en härlig aktiv dag!

Läs reportage

 

TTELA 24 MAJ 2021

Nu ska det bli mera motionsmöjligheter i Slottsparken på Ström. Folkhälsoutskottet har nyligen beviljat bidrag för att ordna två nya aktivitetsrundor i parken.

I slottsparken på Ström i Lilla Edet går det redan att träna på ett utegym, spela minigolf och basket, där finns också lekplats för barn. Nu ska parken kompletteras med ytterligare aktiviteter – ”Bollkul” samt ”Puls och styrka”.

Skyltarna placeras ut av IK Bergaström.

Läs reportage

STORFORS 26 APRIL 2021

Aktivt lyft för elljusspåret i Storfors!

Storfors FF och Föreningen Storfors Skidor har i samverkan med RF-SISU Värmland satt upp aktivitetsskyltar längs hela 2,5-kilometer-slingan.

– Det här är en enkel grej som kan bli rolig för både barn och vuxna. Det är ju extra viktigt nu i pandemitider att man kommer ut och rör på sig, säger folkhälsoutvecklare Pia Aspvik.

Läs mer

SMP GEMLA APRIL 2021

”Man ska höja pulsen så att hjärnan inte ligger och sover” sa sjuåriga Theodor när Smålandsposten intervjuade honom. 

Aktivitetsrundan i Gemla lockar ung som gammal. Rundan är 1,3 km lång och ska locka alla. Initiativtagare till inskaffandet av Aktivitetsrundan är Anna Mattisson, förskollärare och aktiv i Gemlas samhällsråd. 

Nu har rundan varit på plats i några veckor och reaktionerna är så här långt är bara positiva. Elljusspåret i Gemla används flitigt året runt och förskolan som ligger i närheten har redan varit på plats flera gånger och barnen tycker rörelserna är roliga.

Smålandsposten

VÅRT MALMÖ 29 APRIL 2021
Träning bland träden!
Vill du få upp pulsen eller behöver den sänkas lite? Vårt Malmö tog sig ut till Bokskogen i Torup och testade två olika rundor, Puls & Styrka och Harmoni. 
 
De fick med glädje godkänt!! 
 
 

 

STRÄNGNÄS 19 APRIL 2021
Nu är Aktivitetsrundan invigd – med både bandklippning och fanfar! Aktivitetsrundan är en slinga i Stadsskogen som ska locka till rörelse och aktivitet, en gemensam satsning av Finningeskolan och Strängnäs kommun.
 
Detta är den första Aktivitesbanan av två. Den andra kommer att sättas upp innan sommaren längs hela elljusspåret i Stavlund.
 
 
 

 

AKTIVITETSRUNDAN VÄXER
Just nu strävar många kommuner och föreningar efter att erbjuda mer fysisk aktivitet utomhus.  
 
Vi hälsar följande kommuner och föreningar välkommen till konceptet: Tanum, Dals-Ed, Ulricehamn, Herrljunga, Vårgårda, Ljusdal, Hudiksvall, Grimslöv, Gemla, Hällefors, Vallentuns
 
Utöver det sätter Mörbylånga och Båstad upp fler rundor i sin kommun.
 
PULSKUL LOCKAR VÅRA YNGSTA!
Just nu drar många kommuner paralleller till ”Luften är fri – Friluftslivets år” och engagemanget om att kunna erbjuda fler gratis aktiviteter under sommarlovet – då Aktivitetsrundans senaste koncept ”Pulskul” kommer sättas upp vid badplatser, lekplatser och vid utomhusgym runt om i Sverige.
 

 

SKÅNSKAN 27 MARS 2021

Puls och lugn längs nya slingor i skogen!

Vi både umgås och tränar utomhus som aldrig förr, för att möta intresset satsar fritidsförvaltningen i Malmö stad på nya aktivitetsrundor i Bokskogen. Även i Bulltoftaparken och till sommaren Ribersborgsstranden ska vi kunna öka pulsen eller hitta lugnet.

– Vi vill skapa något som ökar motivationen att komma ut, men samtidigt också se till att det händer något nytt här i Torup.

Det säger Anna Malm Christiansen, sektionschef på fritidsförvaltningen i Malmö stad, som står bakom satsningen på två olika aktivitetsrundor.

Fokus ligger på hälsofrämjande rörelse längs de två nya slingorna med olika inriktning. Det handlar om att följa stråket där ett tiotal övningar på tema harmoni respektive puls och styrka placeras ut. Övningarna längs vägen är anpassade för så väl barn som vuxna, nybörjare som vältränade.

Läs reportage

HD 4 MARS 2021

Tävling ska få fler i rörelse!

Möjligheterna till spontanidrott i Båstads kommun växer. Byn har nyligen utrustats med en Aktivitetsrunda tack vare två eldsjälar i kommunen.

För syskonen Lotta och Johan Olmarker spelar spontanidrottande en stor roll. De vill att idrottande ska finnas tillgängligt gratis, utan anmälan och utan föreningar som står bakom.
– Vi har fått väldigt bra gehör. Vi har hört om familjer och pensionärsgäng som gör övningarna på sitt sätt, säger Lotta Olmarker.

Tack vare företag som sponsrade idén var ”Aktivitetsrundan” möjlig att köpa in. Därefter har syskonen Olmarker fått praktisk hjälp av Båstads kommun att sätta upp skyltar som förklarar övningarna.

Läs reportage

 

VETLANDAPOSTEN 24 FEBRUARI 2021

Tävling ska få fler i rörelse!

Förra året anslöt sig Sävsjö kommun till aktivitetsrundorna. Aktivitetsrundan är en motionsrunda. I samband med Eventet ”Varje steg räknas” gjorde Vetlanda posten ett reportage om Aktivitetsrundan.

”Aktivitetsrundan finns på fem platser i kommunen och är en satsning som gjordes på grund av pandemin, för att få ut folk att röra på sig ” säger Andreas Hugosson, utvecklingsledare inom Sävsjö kommun.

”Vi är tacksamma! Det kändes bra att kunna erbjuda någonting, att få ut folk att röra på sig på ett sätt som är säkert” säger Andreas Hugosson. Läs reportage

 

BLT 19 FEBRUARI 2021

QR-KODERNA SKA LOCKA INVÅNARNA TILL UTELIV

Lagom till sportlovet satsar Sölvesborgs kommun på fyra stycken Aktivitetsrundor. 

Maria Torstensson menar att det i år är extra viktigt att hitta möjligheter till rörelse när träning inomhus är begränsad. Genom att röra sig blir vi friskare och mer välmående, och med Aktivitetsrundorna blir det ett roligt och annorlunda sätta tt skapa goda vanor som är tillgängliga för alla. Läs reportage

 

SYDÖSTRAN 18 FEBRUARI 2021

Nytt projekt ska få fler att röra på sig i Sölvesborg!

Sölvesborgs kommun satsar på utomhusaktiviteter som är gratis och passar både unga som äldre kommuninvånare och som lockar till mer rörelse i vardagen.

Sydöstran menar ju såklart Aktivitetsrundan. Först ut är Svarta Led och Trendenborg men inom snar framtid kommer det att finnas Aktivitetsrundor på fler platser i kommunen säger Maria Torstensson, Folkhälsostrateg.

Läs reportage

BÅSTAD 25 DECEMBER 2020

Aktivitetsrundor ska få barn och vuxna i rörelse! Tanken med rundorna är att skapa möjligheter till spontanidrott.

Syskonen Lotta och Johan Olmarker brinner för spontanidrott och senaste projektet är att skapa aktivitetsrundor i kommunens alla tätorter. Detta för att ge möjlighet till rörelse för både vuxna och barn. Rundan i Östra Karup är redan uppsatt, fler väntar inom kort. För att finansiera satsningen har syskonen gått ihop med företag i bygden. 

Läs reportage

NYA PLATSER 4 DECEMBER 2020

Aktivitetsrundan växer! Vi hälsar följande orter och kommuner välkomna i projektet! Mer information kommer när skyltarna är på plats! 

Borlänge, Mellerud, Bjärred, Sölvesborg, Huddinge, Nybro och Vallentuna.

I Jönköping och Mörbylånga finns två Aktivitetsrundor sen tidigare. Nu väljer kommunerna att satsa på ytterligare två Aktivitetsrundor vardera. 

 

 

VT VÄSTERVIKSTIDNING
3 DEC 2020

Sprattlande barn invigde ny rörelseslinga i Ankarsrum!

Christian Svensson är folkhälso- och klimatplanerare på Västerviks kommun, och jobbar med att öka fysisk aktivitet. Han berättar att Ankarsrum är först ut i kommunen att få testa på konceptet. Får det ett positivt mottagande kan det även komma att spridas till kommunens övriga orter.
– Det blir en sporre till att man inte bara går den klassiska motionsrundan. I vanliga fall kanske barnen vill springa 300 meter, sen vill de inte längre. Nu blir de nyfikna på vad som står på nästa skylt, och vill ta sig vidare, säger Svensson.

– Det blir en möjlighet för hela familjen att röra på sig, säger han.

Under torsdagseftermiddagen fick barn från Ankarsrums skola testa på att gå Aktivitetsrundan och utföra de tillhörande övningarna. Det var ett piggt gäng som tog sig an uppgifter som simtag i luften, knäböj och sprattelgubbe. Några av dem konstaterade att man blev lite varm och trött, men att det var roligt.

NYA PLATSER 20 NOV 2020

Aktivitetsrundan växer! Vi hälsar följande orter och kommuner välkomna i projektet! Mer information kommer när skyltarna är på plats! 

Årjäng, Västervik, Ystad, Malmö, Jönköping, Strängnäs, Huddinge, Malung/Sälen, Järfälla, Båstad och Växjö.

 

 

 

BAROMETERN 17 OKT 2020

Nya aktivitetsrundor ska få invånarna att motionera.

Aktivitetsrundan är ett koncept som vi hakade på som erbjuder färdiga rundor med utmaningar som vi köpt in, säger Matheus Tholin som är natur- och fritidsutvecklare på Mörbylånga kommun.

Övningarna är enkla och är tänkta att passa så väl gamla som unga. Och förhoppningarna är att det ska bli en passande aktivitet att genomföra med familjen framöver.

– Vi tror att det här blir ett sätt att göra den vanliga promenadrundan lite roligare. Kanske är det fler barn och unga som vill följa med sina föräldrar på en runda om det finns lite aktiviteter längs med vägen.

 

LOKALTIDNINGEN ÅSTORP
17 OKTOBER 2020

”Vi vill helt enkelt få fler i rörelse”

Att vara fysiskt aktiv behöver inte betyda att man älskar sport och idrott. Det handlar om att hitta sitt sätt att röra sig i vardagen.

– Dagens barn och vuxna rör sig alldeles för lite. Vi vill att man ska kunna röra sig tillsammans, säger Sara Wikander, Träning i livet.

Sedan pandemins start föredrar många att träna och träffas utomhus, vilket inneburit ett rejält uppsving för aktivitetsrundor. Konceptet har funnits sedan 2018 och är ett sätt att inspirera till rörelse. Aktivitetsrundan består av tolv skyltar som placeras längs en slinga. Varje skylt visar en rörelse för barn och en för vuxna.

I förra veckan invigdes Hyllinges aktivitetsrunda av Haganässkolans elever och en invigning är på gång för aktivitetsrundan i Prästamarken i Kvidinge.
– Vi gör en satsning på våra strövområden, säger Bengt Nordén, områdeschef fritid i Åstorp och fortsätter:
– Vi har rustat upp elljusslingan i Hyllingeskogen med nytt underlag och fler bänkar något som även gjorts i Prästamarken. Vi vill helt enkelt få fler i rörelse.

Läs reportaget 

ULRICEHAMNS TIDNING 12 OKTOBER 2020

De rullar ut gratis lek- och träningsmöjligheter för alla!

2020 kommer bli delvis bli ihågkommet som året då svenskarna drog till skogs. Blidsbergs bygdegårdsförening drar sitt strå till stacken men en rad hälsofrämjande aktiviteter och har nu invigt en lekfull promenadslinga i Påarpsskogen.

Blidsbergs bygdegårdsförening har en stor drivkraft och har genomfört många roliga koncept det senaste åren. I reportaget presenteras allt från cykelleder till utomhus gym och Aktivitetsrundan

Se reportaget

SVT NYHETER 10 OKTOBER 2020

Ny aktivitetsrunda i Hyllingeskogen

Närmare 40 barn från Haganässkolan i Åstorp invigde i veckan en ny aktivitetsrunda som satts upp i Hyllingeskogen. Kommunens förhoppning är att få fler att röra på sig.

Aktivitetsrundan består av tolv stycken skyltar som placerats ut längs en slinga i Hyllingeskogen i Åstorp. Varje skylt visar en rörelse för barn och en för vuxna.

”Mycket piggare”

Satsningen görs av Åstorps kommun för att få fler i rörelse. En av dem som testade de olika stationerna var förskoleeleven Nelly Andersson på Haganässkolan.

– Det är roligt att röra på sig och man väcker hjärnan lite mer så man mycket piggare, säger hon.

Se reportaget

HD 8 OKTOBER 2020

Här invigs Åstorps nya aktivitetsrunda: ”Alla ska ha möjlighet till rörelse”

Gå en promenadslinga och träna gratis samtidigt – nu får Åstorps kommun två nya aktivitetsrundor som ska få fler att röra på sig utomhus.
På torsdagsmorgonen samlades ett 40-tal elever från Haganässkolan i en stor ring vid Hyllingeskogen. 12 stopp längs den två kilometer långa promenadslingan väntar. På en skylt ges instruktioner till ett träningsmoment för vuxna och ett till barn. När rörelsen är utförd är det dags att promenera vidare till nästa stopp.

– Alla ska ha möjlighet till rörelse och fysisk aktivitet, pengar eller ålder ska inte spela någon roll. Det ska vara likvärdigt för alla, säger Sara Wikander från företaget Träning i Livet som ligger bakom konceptet med aktivitetsrundor.

I dagarna står två rundor klara, en i Hyllingeskogen och en i Kvidinge.

– Vi har sett ett ökat intresse för att röra på sig och detta är en del av vår satsning på aktiviteter i kommunen, säger Jonny Norrby, kultur- och fritidschef i Åstorps kommun.

Läs reportaget

PROVINSTIDNINGEN DALSLAND 3 OKTOBER 2020

Åmål – Gymping längs spåret – ny aktivitet i skogen

Tolv stationer utmed en slinga längs elljusspåret, med lite Sofia-gymping på varje station. Nu finns en aktivitetsrunda i Rösskogen i Åmål och en i Tösse.
-Bra träning på ett lättillgängligt sätt, säger fritidskonsulenten Fredrik Eriksson.

I coronapandemin spår har unga som gamla personer börjat upptäcka naturen som en naturlig del i sin vardagsmotion eller träning.
-Populära aktiviteter som ökat i intresse är till exempel mountainbikecykling, utegym och olika former av vandring säger Fredrik Eriksson.

Nu kommer alltså ytterligare en, vandring med gymping.

Läs reportaget

RADIO P4 VÄST 1 OKTOBER 2020

Åmåls kommun satsar på två aktivitetsrundor för att hjälpa till med vardagsmotionen.

Rundan består av tolv skyltar som ger tips på olika rörelser och de finns strategiskt utplacerade längs motionsspår i Rösskogen och Tösse.

”Det ska förbättra folkhälsan” säger fritidskonsulent Fredrik Eriksson.

Lyssna på när reportern testar Aktivitetsrundan tillsammans med kvinnor från Syrien och Etiopien. 

Lyssna på reportaget 

LÄNSTYRLESEN SKÅNE 24 AUGUSTI 2020

Aktivitetsrunda för stora och små. 

Frisk luft och motion. En vinnande kombination som blivit allt mer poppis i coronatider.

– Aktivitetsrundan gör det lättare för människor att hålla avstånd, samtidigt som man motionerar, säger Sara Wikander på företaget Träning i Livet som ligger bakom konceptet.

Reportaget ligger längst ner på sidan.

Läs reportaget 

SKÅNSKA DAGBLADET 5 AUGUSTI 2020

Både knopp och kropp ska jobba på Lill-Olas Landskrona!

– All rörelse är viktigt. För att uppmuntra rörelse i vardagen har vi nu satt upp första aktivitetsrundan i Landskrona som heter Puls & styrka. Ett koncept som Träning i Livet har tagit fram och som varit framgångsrikt i flera kommuner. Vi hoppas att både unga som äldre ska tycka detta är ett roligt sätt att träna på, säger Niklas Geidenstam, chef på teknik- och fritidsförvaltningen.

Längs med Lill-Olas motionsslinga som är 1,8 kilometer lång, har tolv skyltar satts upp med olika utmaningar. För vuxna visas en illustrerad bild tillsammans med övningen som även går att se som film via en QR-kod.

– Samtidigt finns intressant fakta och aktuell forskning att ta del av på skyltarna som visar övningarna.

För barn visar ”Klicken med vänner” hur övningarna ska utföras samtidigt som de peppar barnen. På skyltarna finns även kort fakta om vad som händer i kroppen när vi rör på oss.

Följ skyltarna i nummerordning, baklänges eller på ditt eget vis. Genom en QR-kod kommer man åt filmade övningar och fördjupad forskning.

Läs reportaget  

BAROMETERN 15 JULI 2020

Ny utomhusaktivitet i Fliseryd tack vare coronapengar.

Tack vare coronastöd har Fliseryd fått en ny aktivitetsrunda för både barn och vuxna.
– Det känns jätteroligt, säger Linda Weidner och Camilla Berkeby.

De är ordförande i Emådalens Svett & Press samt Fliseryds IF som tillsammans sökte pengar från kommunen för att få till aktivitetsrundan. 15 000 kronor fick de, vilket räckte till tolv väderbeständiga skyltar där besökarna kan träna både kondition och styrka.

– Vi har tidigare gjort egna skyltar med förslag på motionsövningar men de här är mycket bättre. Är man osäker på hur övningen går till kan man scanna in en QR-kod med hjälp av telefonen och se en kort instruktionsfilm, säger Linda Weidner.
Skyltarna kom nyligen upp längs ortens elljusspår. Start och mål sker vid utegymmet på idrottsplatsen.
– Vi tycker att det är jättebra att det blir fler aktiviteter på vårt område, här finns gott om plats, säger Camilla Berkeby.
– Om någon har fler idéer på passande aktiviteter får de gärna ta kontakt med oss, här finns stora möjligheter att öka på utbudet ännu mer.

Läs reportaget 

LANDSKRONA 10 JULI 202

På motionsslingan i Lill-Olas finns numera en aktivitetsrunda med olika träningsövningar anpassade till både barn och vuxna. Samtidigt finns intressant fakta och aktuell forskning att ta del av på skyltarna som visar övningarna.

– All rörelse är viktigt. För att uppmuntra rörelse i vardagen har vi nu satt upp första aktivitetsrundan i Landskrona som heter Puls & styrka. Ett koncept som Träning i Livet har tagit fram och som varit framgångsrikt i flera kommuner. Vi hoppas att både unga som äldre ska tycka detta är ett roligt sätt att träna på, säger Niklas Geidenstam, chef Tekniska avdelningen på teknik- och fritidsförvaltningen.

Läs reportaget 

JÖNKÖPING 1 JULI 2020

Kultur – och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun vill att du ska må bra. Vi tror att du gör det, bland annat, genom att röra dig ute i naturen. Med hjälp av aktivitetsrundan gör vi din promenad eller joggingrunda till en annorlunda upplevelse, med roliga utmaningar kopplat till intressant fakta. Träna efter dina förutsättningar och ta hand om dig!

Aktivitetsrundan finns i Axamo.

Läs mer om Axamo 

SYDSVENSKAN 19 JUNI 2020

Tillsammans med Lunds kommun och Sydsvenskan gjorde vi ett reportage om en av Lunds fem Aktivitetsrundor. 

”I coronatider behöver man inte bli generad när man gör konstiga saker för att få motion. Nu får alla byar en egen aktivitetsrunda, och snart även Lunds tätort.

”Sprattelgubbe” heter den första rörelsen. Sara Wikander tar fram sin mobil och siktar på tavlan med motionsinstruktioner. Strax dyker en video upp på skärmen: en kvinna visar hur rörelsen är tänkt att genomföras. 

Det är tolv olika rörelser på aktivitetsskyltarna som har satts upp längs motionsslingan i Veberöd. Likadana skyltar har redan satts upp i Skrylle, och fler är på gång.

– Just nu i coronatider är det en kanonsak att kunna göra något sådant här tillsammans med barnen. Det är tänkt som en komplement till motionsslingan, säger Rickard Persson, enhetschef på kommunens idrottsservice som beställt skyltarna.

Läs reportaget 

NÄSSJÖ 18 JUNI 2020

Nässjö har rustar sina elljusspår och satsat på fyra aktivitetsrundor i kommunen. Nu kan man komplettera löprundan eller promenaden med puls- och styrkeövningar.

Genom ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen och Annebergs GIF, Bodafors OK och Forserums SOK har man satt upp skyltar med instruktioner som beskriver olika övningar längs med elljusspåren.

Annebergs Elljusspår 2,3 km – Annebergs GIF
Bodafors Aktivitetsspår 2,5 km – Bodafors OK
Elljusspåret i Lillsjöskogen 2,1 km – Forserums SOK
Elljusspåret i Lövhult 3,0 km – Nässjö kommun

Läs mer 

SKRYLLE 17 JUNI 2020

Lunds största natur- och friluftsområde heter Skrylle och erbjuder vandringar i skog och mark, fiskevatten och motionsspår. Sedan den i början på juni finns Aktivitetsrundan placerad längs det blå spåret som är 2.2 km långt. 

Aktivitetsrundans layout i Skrylle skiljer sig från andra Aktivitetsrundor och har samma färg som friluftsfrämjandet. 

Läs mer

KALMAR JUNI 2020

Det blev en fin invigning av Aktivitetsrundorna på Skälby Kungsgård i Kalmar. På plats var Kalmarposten som uppmärksammade och gjorde ett fint fotoreportage. 

Summering av reportaget: Sommarvärmen har anlänt och fler och fler letar sig ut i naturen. Förhoppningen från Kultur- och fritidsförvaltningen är att aktivitetsrundorna ska locka till utomhusträning.

Läs mer

KRONOSKOGEN 25 MAJ 2020

Sveriges Radio gjorde i slutet på maj en intervju med Christer Karlsson som berättade om Aktivitetsrundan i Kronoskogen i Ljungby. 

Summering: I Kronoskogen finns numera sprillans nya skyltar uppsatta med olika träningsövningar anpassade till både vuxna och barn.

Längs med en-kilometerspåret finns tolv skyltar med övningar som kan genomföras på olika nivåer och planen är att sprida konceptet med aktivitetsrundan även till andra orter i kommunen.

”I dagsläget kommer vi att kontakta föreningslivet i Lidhult, Lagan och Ryssby och förhoppningen är att vi kan få upp detta så att man kan bli mer aktiv på sin hemort”, säger Christer Karlsson, fritidsstrateg i Ljungby kommun.

Lyssna på reportaget

VÄRNAMO 30 APRIL 2020

Rörelse är viktigt – speciellt i dessa tider med corona och att många rör sig för lite. För att uppmuntra rörelse i vardagen arbetar vi bland annat med att sätta upp så kallade aktivitetsrundor runt om i kommunen skrev Värnamos Nyheter i samband med invigningen av Aktivitetsrundan Puls och Styrka i Rydaholm i slutet på april. Sedan dess har kommunen fått upp fem Aktivitetsrundor i kommunen.

• Hånger, motionsspåret
• Kärda, motionsspåret
• Rydaholm, motionsspåret
• Värnamo stad, Bolaskogen/Gröndal
• Värnamo stad, Prostsjön

Läs reportaget 

Se filmat material från invigningen

Information från Värnamo kommun

 

VIMMERBY TIDNING 21 APRIL 2020

HULTSFRED – TACK FÖR 10 AV 10! VILKET BETYG!
Nu kan du krydda promenaden med fysiska utmaningar. Den nya rörelseslingan vid Hagadal är klar att använda. Carin Hermansson är en av användarna. ”Jag ger den en tia i betyg”, säger hon.

Rörelseslingan Puls och styrka är tänkt att göra det både roligare och mer utmanande att motionera. Hela kroppen är tänkt att få sitt. Längs den 1,6 kilometer långa slingan finns nämligen tolv skyltar uppsatta som visar fakta om motion och olika rörelser.

– De är lite olika svåra, men självklart kan man göra dem efter sin egen förmåga, säger Carin Hermansson. Kul att det finns både vuxen- och barnrörelser, så en familj kan gå tillsammans.

Skulle beskrivningen av någon anledning vara svår att förstå, kan man ladda ner en film via en qr-kod, som visar hur rörelserna ska utföras.
– Jag och min man Håkan har testat slingan några gånger och tycker den är toppen, säger Carin Hermansson. Första gången var det jättespännande att se vad det var för rörelser. Vi skrattade så mycket att vi tappade räkningen, tillägger hon och skrattar vid minnet.
Birgitta Sander lovordar också initiativet.
– En lite lagom slinga och man behöver inte vara vältränad, säger hon.
Tiden för när slingan blev klar, kunde inte varit bättre med tanke på coronautbrottet, menar kommunens folkhälsosamordnare Lena Borgstrand.
– Först hade vi tänkt vänta till hösten med att sätta upp den, men så tänkte vi om – vi vill uppmuntra till rörelse, det är än viktigare i dessa tider, säger hon.
Satsningen kommer så småningom att utvärderas.
– Slår det väl ut kan det mycket väl bli rörelseslingor på fler orter.
Rörelseslingan börjar vid utegymmet, intill Hagadal, och följer det korta elljusspåret.

Läs mer

SVT 9 APRIL 2020

Strax innan påsk följde vi med Skånska Dagbladet och Svt till Aktivitetsrundan i Karnas backe i Hörby. Aktivitetsrundan fick det charmiga namnet ”gympaskyltar” och ett fint reportage i både Sydnytt och Landet Runt. 

Så här beskrev Svt konceptet: Med enkla övningar för gammal och ung, ska fler lockas ut i naturen och få upp flåset. Det hoppas man i alla fall i Hörby som nu fått en Aktivitetsrunda.

I motionsslingan Karnas backe i Hörby sitter tolv skyltar med olika motionsövningar. Tanken är att barn, vuxna och äldre ska lockas ut i skogen och passa på att röra på sig lite mer.

Svt reportage

SKÅNSKA DAGBLADET 8 APRIL 2020

Tillsammans med Hörby kommun och Skånska Dagbladet gjorde vi ett reportage om Aktivitetsrundan i Karnas backe. 

Så sent som i förrgår kväll kom skyltar till en ny aktivitetsrunda upp. Totalt är det tolv skyltar med rörelser med olika svårighetsgrad som nu ger inspiration till att röra på kroppen, vare sig man är ung eller gammal.
– Folk vill verkligen komma ut och röra sig, inte minst i dessa tider och med det här fantastiska vädret, säger Sara Vikander, som tillsammans med Bodil Opdahl driver företaget Träning i livet, som tagit fram aktivitetsrundan.

Läs reportaget