8. Harmonirundan

Avslappning 

När vi gör en avslappningsövning blir vi medvetna om en kroppsdel i taget och låter spänningar släppa taget. Att träna avslappning är ett sätt att lära känna sig själv bättre och kunna lyssna till olika signaler från kroppen. 

I en avspänd kropp har du lättare att känna sig lugn och tillfreds. Övningar i avslappning kan ge kroppen mer energi och sömnen förbättras. Många gånger går vi runt med spända axlar utan att vara medvetna om det men när vi lägger fokus på axlarna kan vi även upptäcka spänningar och hjälpa kroppen slappna av. 

Vi behöver ha en balans mellan aktivitet och vila i vardagen och det är viktigt att varva ner för att samla krafter. När vi surfar på nätet eller tittar på tv tror vi många gånger att det gör oss avslappnade men det aktiverar istället hjärnan. Hela tiden bombarderas vår hjärna med nya intryck och ny kunskap och därför är det mycket viktigt att låta hjärnan vila eftersom det skapar balans i kroppen. Ett bra sätt att låta hjärnan återhämta sig är genom avspännings- och avslappningsövningar som även ger energi och kraft. 

När vi är avslappnade blir vi på bättre humör och det är lättare att lyssna till sina känslor och kroppens behov. Detta leder till att vi kan ta hand om oss själva och vår kropp.