11. Harmonirundan

Tanka dina sinnen i naturen

Forskning visar att vistelse i naturen är bra för hjärnans återhämtning. Låg stimulans av dofter, ljud och de oregelbundna formerna som finns i naturen sätter hjärna i ett viloläge. När vi tränar våra sinnen kan det göras utomhus, i naturen, vid havet, i en park eller vid ett träd. 

Att vara i naturen, att ta in färger, former och ljud ger vår kropp en speciell känsla. Det är dokumenterat att naturen påverkar hälsan och välbefinnandet positivt. Koncentrationsförmågan förbättras, puls- och blodtryck sjunker och vi blir snabbt på bättre humör. 

Vistas i naturen – En vistelse i naturen är bra för hjärnans återhämtning. Låg stimulansnivå av dofter, ljud och oregelbundna former i naturen sätter hjärnan i alfavågsläge, vilket är ett viloläge för våra hjärnor. Upplevelse av natur på arbetsplatser är en positiv inverkan på prestation och stressnivå. Roger Ulrich refererar ett antal undersökningar av patienter på sjukhus både i Sverige och USA, som på olika sätt har bekräftat att blotta åsynen av natur är en friskhetsfaktor. Till och med ett akvarium med fiskar eller affischer med naturmotiv har positiv effekt. Akut stressade personer som låg och väntade på operation hade lägre blodtryck om det hängde lugna naturbilder i taket ovanför deras sängar, än om de fick se mer fartfyllda sportbilder eller inga bilder alls.

Att vistas i naturen som barn gynnar den psykiska hälsan som vuxen: